Ja fa uns quants anys que vaig poder anar a 'AUSTRÀLIA' i la veritat és que és un país que em va deixar fascinat. Tot i que deu ni do el que vam arribar a fer, la costa est des de SYDNEY a CAIRNS, per després endinsar-nos a la part central per poder visitar ALICE SPRINGS i AYERS ROCK amb el seu famós ULURU i tornar ràpidament a SYDNEY per no perdre l’avió, vaig marxar amb la sensació de no haver vist res. Per tant, mentre trobo l'oportunitat per poder tornar-hi, vaig llegint llibres que d’una manera o altra parlen d’aquesta gran illa. No és que hagi llegit molts, però amb les que he pogut fer-ho, la veritat és que m’ho he passat força bé.
D'entre tots segurament en destacaria el que per mi és més que un llibre, EN LAS ANTÍPODAS, gairebé és com una guia, ja que aquí pots arribar a entendre com són i com poden pensar els australians. Tot i que el seu autor, BILL BRYSON és americà, aquí ens fa una clara exposició del que ell va viure en persona quan va decidir viatjar al país dels cangurs i coales entre altres animals. També destacaria BOOMERANG d’en XAVIER MORET sobretot a banda de ser un llibre purament de viatge, per mi té un valor sentimental, ja que va sé el primer que vaig llegir en tornar d’allà. Ressaltar la trilogia de relats curts, EL KOALA ASESINO, EL LAGARTO ASTRONAUTA i EL CANGURO ALCOHÓLICO, que en el més pur sentit humorístic centrats en les coses més inversemblants, però alhora reals que un es pot trobar en recórrer el país. L’autor, KENNETH COOK, fou un conegut periodista, guionista, presentador de televisió i escriptor australià. Lepidòpter afeccionat va crear la primera granja de papallones del país i va cofundar el partit polític LIBERAL REFORM GROUP, que s’oposava a la guerra del 'VIETNAM'.
Però també n'hi ha d'altres que també són força interessants, o no...
EN LAS ANTÍPODAS
Bill Bryson (RBA, 317 pàgines)
'AUSTRÀLIA' és el sisè país més gran de món i l'illa més extensa. Illa, país, continent. Sec, àrid, erm i climàticament agressiu. Un país on el cuc més pelut mata amb la seva verinosa picada, on les petxines marines no solament piquen sinó que et persegueixen, on un tauró pot cruspir-te o unes irresistibles aigües arrossegar-te mar endins. Ignorant aquestes amenaces, BILL BRYSON viatjà a 'AUSTRÀLIA' i es va enamorar del país. Qui el podia culpar? La gent és feliç, enginyosa i atenta; les seves ciutats són segures, netes, gairebé sempre es troben a la vora de l’aigua; la cervesa és freda i el sol brilla amb freqüència. La vida no pot ser molt millor que això.
BOOMERANG
Xavier Moret (Editorial Empúries, 222 pàgines)
Benvinguts a 'AUSTRÀLIA', una illa-continent enorme, més gran que 'EUROPA' i habitada per tan sols dinou milions de persones, on les carreteres tenen rectes de més de quatre-cents quilòmetres i el tren tarda més de tres dies a recórrer de punta a punta la distància que separa PERTH i SYDNEY, i on conviuen els contrastos més radicals que es puguin arribar a imaginar: des de la solitud dels pobles miners de BROKEN HILLS fins als hippies de NIMBIN, on encara sona la música de CAT STEVENS; des de la fúria descontrolada del PACÍFIC a la GREAT OCEAN ROAD fins a les idíl·liques platges dels surfistes de BYRON BAY; des dels motels de PRISCIL·LA, reina del desert fins a la natura salvatge i irrepetible de KAKADÚ. Tot això, i més, ens explica en aquest llibre XAVIER MORET, una aventura plena de curiositats, perills i velles històries que ens retorna, com un bumerang, a aquesta gran illa, pràcticament oblidada durant dècades.
LOS TRAZOS DE LA CANCIÓN
Bruce Chatwin (Ediciones Península, 336 pàgines)
Una colossal aventura real a través del paisatge australià. Per a un aborigen australià, el seu país és com una immensa partitura musical: allà on trepitja pot cantar cançons immemorials que fan sorgir el paisatge, atorguen drets territorials, possibiliten la barata simbòlica i permeten expressar l'ànima de l'intèrpret. Fascinat per aquestes pràctiques antigues i poètiques, BRUCE CHATWIN revela a través de la seva experiència a 'AUSTRÀLIA' no només la naturalesa dels aborígens, sinó la dels nòmades en general. Espècie de manifest místic-exorcista enmig d'un itinerari encantat, Els traços de la cançó és, al mateix temps, un llibre de viatges, una novel·la i un recull d'aforismes, i per sobre de tot un text singular, tan màgic com l'assumpte de què s'ocupa.
EL KOALA ASESINO
Kenneth Cook (Sajalín Editores, 213 pàgines)
Els desolats paratges de l'OUTBACK australià, amb els seus cocodrils ferotges, els seus excèntrics buscadors d’òpal, els seus coales salvatges, els seus furiosos porcs gegants, els seus irritables camells i els seus voraços bevedors de cervesa, són els protagonistes dels quinze relats hilarants que conformen aquest llibre. El seu autor, el prolífic escriptor australià KENNETH COOK, assegurava que tots els incidents descrits en aquestes històries, enormement populars a 'AUSTRÀLIA', succeïren durant els viatges que realitzà pels més recòndits i inhòspits enclavaments de la geografia australiana, però que mai es va atrevir a incloure’ls en les seves novel·les pel seu caràcter absolutament inversemblant.
EL LAGARTO ASTRONAUTA
Kenneth Cook (Sajalín Editores, 188 pàgines)
Pot un llangardaix amb xorreres abandonar l’àrid OUTBACK australià muntat en un coet de fabricació casolana i convertir-se en el primer rèptil a entrar en semi òrbita? Tal és el propòsit d’en jove BILL, protagonista preadolescent del relat que porta per títol EL LAGARTO ASTRONAUTA. Les conseqüències de tal empresa les patirà l’infeliç KENNETH COOK, escriptor australià, filantrop i amant de la natura, que al llarg dels catorze relats que componen el present volum pagarà amb horror i sang tots els seus intents de ser amable, generós, agraït, o racional en un medi tan salvatge com l’interior d’AUSTRÀLIA'. Com ja va fer en EL KOALA ASESINO, el senyor COOK ofereix en aquestes pàgines un testimoni esgarrifós de la verdadera natura d’animals tan reputats com el cangur, el coala, el búfal o el ratolí marsupial, i de persones tan aparentment inofensives com a zoòlegs, pescadors de la tercera edat, antropòlegs conscients o guies turístics amb aspecte de tortuga. Si bé aquesta col·lecció de desventures no encoratjarà al lector a anar de vacances a 'AUSTRÀLIA', sí que li proporcionarà unes quantes riallades.
EL CANGURO ALCOHÓLICO
Kenneth Cook (Sajalín Editores, 193 pàgines)
A la petita localitat de WALGETT, lloc on transcorre una part important de la infància d’en KENNETH COOK, hi havia un vell anomenat BENNY que tenia com a mascota un enorme cangur molt donat a colpejar al seu vell propietari alternativament amb les potes i la cua. Sabent aquesta inclinació pugilística, el vell BENNY va posar al cangur el nom de LES, inspirant-se en un cèlebre boxejador de l’època. En la tranquil·la comunitat de WALGETT, LES no suposava un problema per ningú tret del seu propietari, així i tot, certes circumstàncies impulsaren al cangur a donar-se a la beguda, i fou així com LES es convertir en un perill públic. Aquest episodi, recorda COOK, va suposar la seva primera confrontació amb una persistent veritat que en els posteriorment en innumerables viatges per l'OUTBACK australià no va fer res més que confirmar una vegada i una altra que en la dicotomia entre natura i cultura, al contrari del que pensaren filòsofs com en JOHN LOCKE o JEAN-JACQUES ROUSSEAU, la natura no és la part innocent i bona, i l'ésser humà va tenir molt bones raons per allunyar-se’n. En EL CANGURO ALCOHÓLICO, tercer i últim volum d’un vast anecdotari amb l'OUTBACK australià com a escenari, KENNETH COOK torna a donar fe de l’aberrant fauna humana i animal que habita aquest continent a mig camí entre el silvestre i el civilitzat, en el que no és estrany trobar-se amb ratolins antropòfags, estruços embogits, esquadrons de rescat suïcides o emprenedors indigents.
Si algú llegeix aquest article, potser li pot sobtar que no faci cap mena de referència al que deu ser un dels llibres més venuts sobre 'AUSTRÀLIA'. LES VEUS DEL DESERT de l’autora americana MARLO MORGAN i que es va convertir en un èxit de vendes a molts països menys a la pròpia 'AUSTRÀLIA'. Jo no el vaig voler llegir ja d’entrada i menys després de saber que tot el que ella narrava com una experiència personal es va acabar descobrint que tot era ficció. A veure que no passa res si t’ho inventes, però si a més de no voler admetre-ho a sobre i guanyes calés, i no pocs, la cosa canvia.
Si seguiu aquest enllaç, podeu llegir una mica sobre l’engany en qüestió: MARLO MORGAN
Seguint amb l'àmbit cultural podríem parlar també del vessant musical i dels grups o cantants que han sortit i han triomfat amb les seves cançons arreu del món, però serà en un altre article. Per anar obrint boca sí que us deixo amb tres mostres, els MIDNIGHT OIL, AC/DC i en NICK CAVE & THE BAD SEEDS.