Joe Sacco
24 d'octubre de 2019Enrico Marini
30 d'octubre de 2019
GUY DELISLE és un autor, de còmics i en especial novel·les gràfiques, nascut el 19 de gener del 1966 al 'QUEBEC'. Després d’estudiar animació al SHERIDAN COLLEGE de 'TORONTO', ha treballat a diferents estudis d’arreu del món, com ara al 'CANADÀ', 'ALEMANYA', 'FRANÇA', 'XINA', 'COREA DEL NORD', 'BIRMÀNIA'… Les seves experiències com a supervisor d’animació a l’ÀSIA' i acompanyant la seva dona de METGES SENSE FRONTERES han estat un excel·lent material per als seus àlbums autobiogràfics, SHENZEN (2001), PYONGYANG (2003), CRÓNICAS BIRMANAS (2007), CÓMO NO HACER NADA (2009) i CRÓNICAS DE JERUSALÉN (2011), totes elles publicades amb l’editorial ASTIBERRI.
Amb SHENZEN (ASTIBERRI, 2001) ens mostra com aquesta ciutat xinesa, va ser escollida per en DEN XIAO PING com a camp de proves de l’anomenada “economia socialista de mercat”, i passa dels 30.000 habitants que tenia en el 1980 als 10 milions de l’actualitat, convertint-se en una de les ciutats més dinàmiques de la 'XINA'. En GUY DELISLE s’hi va passar un mes fent de director d’un equip de dibuixants en la realització d’un projecte d’animació. Dos anys més tard ens presenta PYONGYANG (ASTIBERRI, 2003), i ens permetrà descobrir com és la vida a 'COREA DEL NORD' vista per un dibuixant que va a treballar com a supervisor de dibuixos animats europeus realitzats a la capital nord-coreana. Aquest és un llibre on se'ns mostra d’una manera magistral el dia a dia d’un dels règims més totalitaris i tancats que existeixen actualment en el món. GUY DELISLE va portar a 'COREA' el llibre 1984 d’en GEORGE ORWELL, el qual dóna al seu intèrpret perquè el llegeixi. PYONGYANG és una visió realista d’un país en què el malson d’ORWELL s’ha convertit en realitat, però tot això tractat des del màxim rigor d’un periodista, la perplexitat de l’occidental i la ironia d’un viatger experimentat. El 2007 va publicar CRÓNICAS BIRMANAS (ASTIBERRI), aquí ens explica la seva vida quotidiana a 'RANGÚN' acompanyat de la seva parella. Un any després torna a casa amb un documental gràfic increïble. Testimoni curiós i amb una mirada molt aguda, barreja la seva pròpia història amb la del país, convertint-se en una obra mestra on ens mostra les dificultats que han de suportar els habitants d’un país pobre sota la força ferotge d’una dictadura militar. CÓMO NO HACER NADA (ASTIBERRI, 2009) recopila les històries curtes de l’autor quebequès aparegudes en revistes com LAPIN i SPOUTNIK, entre 1995 i 2002, cada una amb un estil i una tècnica gràfica diferents. Dos anys més tard ens presenta CRÓNICAS DE JERUSALÉN (ASTIBERRI, 2011). Aquí després de passar un altre any també amb la seva dona, ens mostra la seva visió personal d’un dels conflictes més enquistats de l’actualitat. DELISLE ens mostra la seva part més casolana, en haver de fer-se càrrec dels seus fills mentre que la seva dona està fora, però també, les nombroses peculiaritats, extravagàncies i absurditats de 'JERUSALEM' on va descobrint les restriccions de la llibertat de desplaçament, els registres i interrogatoris sistemàtics, els enfrontaments entre les diverses comunitats cristianes que gestionen el SANT SEPULCRE…. Tot fet amb el seu estil sobri i amb un agut sentit de l’humor.
L'últim dels seus treballs és ESCAPAR. HISTORIA DE UN REHÉN (ASTIBERRI, 2016), on ens explica la complicada situació que va viure CHRISTOPHE ANDRÉ, membre d'una ONG mèdica en una regió del 'CAUCAS' i que va ser segrestat durant dies en la que era la seva primera missió humanitaria l'any 1997. I ell mateix deia, ≪...Ser ostatge és pitjor que estar a la presó. A la presó, saps per què ets allà i en quina data sortiràs. Quan ets ostatge, ni tan sols tens aquestes referències. No tens res...≫.
I entremig de tot això va anar publicant GUÍA DEL MAL PADRE (ASTIBERRI, 2015-2019), del que de moment han sortit 4 volums.
Per saber-ne més: www.guydelisle.com
Like this:
Like Loading...