Banksy

BANKSY

BANKSY (BRISTOL, REGNE UNIT, 1975) és un artista del carrer conegut a nivell mundial. Els seus grafits són molt coneguts a ‘LONDRES’, encara que ha fet algunes obres a d’altres ciutats com ‘LOS ANEGELES’. S’esforça per mantenir el seu nom ocult, i els seus llibres els publica com a ROBIN BANKSY. La premsa suposa que el seu nom real és semblant, però podria tractar-se d’una broma per la seva similitud amb l’expressió robing banks (robant bancs).

Hi ha moltes teories sobre la seva identitat, però la que té més tirada, que no confirmada, és la de que podria ser en ROBERT DEL NAJA, líder de la banda de trip hop MASSIVE ATTACK. Una de les sospites era que allà on el grup actuava apareixia un grafiti d’en BANKSY.

A l’octubre de 2014, va circular un “Hoax” (una faula o engany a Internet) que BANKSY havia estat arrestat i s’havia revelat la seva identitat sota el nom de PAUL HORNER, on fins a DONALD TRUMP va celebrar la detenció, anomenant-lo “terrorista” a través del seu compte de Twitter. La mentida de l’arrest per vandalisme va ser publicat en la web satírica ‘NATIONAL REPORT’, que publica notícies falses.

BANKSY ha calat entre els artistes urbans i ha inspirat temes, tècniques i l’emissió d’un missatge clar i directe, aquest aspecte tan criticat per JONATHAN JONES. Els grafitis han estat un recurs habitual per a estimular a les masses. Missatges de resistència, consignes polítiques o en record a les víctimes del conflicte són també temes recurrents en les pintures murals dels edificis.

El seu estil presenta gran influència de BLEK LE RAT, el gran artista urbà francès, i la banda punk CRASS, promotora de l’anarquisme com a ideologia política, manera de vida i moviment de resistència.

«...cada vegada que crec que he pintat una cosa lleugerament original,
m'adono que BLEK LE RAT ho va fer millor, només que vint anys abans...»

Per saber-ne més: http://www.banksy.co.uk