ANGLATERRA LITERÀRIA
Anglaterra és un país que ens ha donat moltes plomes literàries, a part dels dos ja comentats, LEWIS CARROL (capítol 1 d’aquesta sèrie) o el gran GEORGE ORWELL. Però que podem entendre per literatura anglesa? Evidentment, el que estigui escrit en anglès. Però com a grans referències, direm que va sorgir a l’època medieval i el seu màxim referent seria el poeta GEOFFREY CHAUCER, però qui realment va ser la gran figura de la literatura anglesa no és cap altra que WILLIAM SHAKESPEARE, al segle XVI. I la que va ser considerada com la primera gran novel·la fou ROBINSON CRUSOE (1719), escrita per DANIEL DEFOE.
Aquí ara farem referència a uns quants llibres i cançons a comentar, per tant crec que una manera de fer-ho és cronològicament, anant del més antic cap a l’actualitat.
1597 és l’any en què un tal WILLIAM SHAKESPEARE publica el seu nou llibre ROMEU I JULIETA. Nascut a ‘STRATFORD-UPON-AVON’ el 26 d’abril de 1564, segons el calendari julià, fou el tercer dels vuit fills que tingueren JOHN SHAKESPEARE i MARY ARDEN. Després d’estudiar primària i secundària, no va poder cursar estudis universitaris per problemes econòmics. A l’edat de 18 anys es va casar amb ANNE HATHAWAY. Començà a treballar a ‘LONDRES’ com a actor de teatre i el 1593 escrivia la seva primera obra, el poema eròtic VENUS I ADONIS. El 1594 s’associa a la companyia de LORD CHAMBERLAIN. En aquella època faltaven autors i WILLIAM ho va saber aprofitar i en un no res va escriure, LA FERÉSTEGA DOMADA (1594), EL SOMNI D’UNA NIT D’ESTIU (1595), RICARD II (1595), EL MERCADER DE VENÈCIA (1596-1598) i ROMEU I JULIETA (1597). Després de patir una censura per part del govern, decideix de publicar obres que no toquin tant els temes locals i així com es decanta pel conflicte amb efectes tràgics dedicats al teatre romà, i ho fa amb JULI CÈSAR (1599). A la mort de la reina ELISABET I, el nou rei, JAUME I, adopta la companyia de SHAKESPEARE que passa a ser la “COMPANYIA DEL REI”, i és en aquest període que publica OTEL·LO (1604), MACBETH (1606), EL REI LEAR (1606), TIMÓ D’ATENES (1607), ANTONI I CLEOPATRA (1607) i CORIOLÀ (1609). Anys més després creant una combinatòria entre la tragèdia, comèdia i el drama líric, escriu CONTE D’HIVERN (1611), CIMBELÍ (1623), i LA TEMPESTA (1623). També va col·laborar fent col·laboracions amb altres dramaturgs en un parell d’obres més, ENRIC VIII (1612-1613), i ELS DOS NOBLES CAVALLERS (1613), totes dues amb en JOHN FLETCHER, tot i aquesta darrera no va ser publicada fins al 1634. Totes aquestes serien possiblement les seves obres més rellevants, però en va escriure moltíssimes més entre comèdies, drames històrics o tragèdies, a part dels poemes o les apòcrifes i perdudes. El 23 d’abril de 1616 moria i fou enterrat al presbiteri de l’església d’STRATFORD’.
Els encarregats en posar música a la qual sens dubte deu ser una de les tragèdies més conegudes arreu del món, aquest “dramon” entre dos joves que pertanyen a famílies oposades, els MONTAGÚ i els CAPULET, van ser els DIRE STRAITS, on el tema ‘ROMEO AND JULIET‘ apareix a l’àlbum ‘MAKING MOVIES‘ (1980). Era el tercer treball d’estudi del grup britànic, format pels germans MARK i DAVID KNOPFLER, JOHN ILLSLEY i PICK WITHERS, va arribar al número 4 dels UK ALBUMS CHARTS del ‘REGNE UNIT’ i el 19 dels BILLBOARD 200 d’ESTATS UNITS’. La revista ROLLING STONES deia que la veu de MARK KNOPFLER era una barreja entre BOB DYLAN i TOM WAITES, on elogiava les intenses interpretacions vocals i catalogava d’impressionant la seva música. En canvi el crític musical ROBERT CHRISTGAU deia que aquelles cançons eren una mica cursis i com a consell li deia a KNOPFLER que és busques un lletrista.
Saltem un segle i uns quants anys per plantar-nos a l’ANGLATERRA del 1797, concretament a ‘SOMERS TOWN’ un districte del centre de ‘LONDRES’, on neix MARY WOLLSTONECRAFT SELLEY, més coneguda per ser la creadora de FRANKENSTEIN (1818), obra que va ser catalogada com una de les més representatives del romanticisme i pionera en el gènere de la ciència-ficció. Filla d’una coneguda feminista, MARY WOLLSTONECRAFT, i d’un filòsof polític llibertari, WILLIAM GODWIN, va rebre una educació avançada i alhora inusual per a una noia d’aquella època. El seu pare a l’edat de 15 anys la descrivia com «…singularment atrevida, una mica imperiosa i amb una ment activa. El seu desig de coneixement és gran i la seva perseverança en tot allò que emprèn és gairebé invencible…».
L’obra, la qual el seu títol complet és FRANKENSTEIN O EL PROMETEU MODERN, va començar a ser escrita quan MARY tenia 18 anys i va ser publicada en primera edició quan en tenia 20, l’any 1818. Va ser un llançament de 500 còpies en tres volums, format utilitzat en primeres edicions de novel·les del segle XIX. Però el nom de l’autora no va aparèixer fins a la segona edició, el 1823, aquest cop en un format de dos volums. I no va ser fins a l’any 1831 que apareix com a un únic volum, en una edició popular i revisada per l’autora amb un nou pròleg i presentant una versió una mica diferent de la història. En ell, se’ns parla sobre la moral científica, la creació i destrucció de la vida, i sobre l’audàcia de la humanitat en relació amb Déu. En el llibre, el monstre creat per VICTOR FRANKESTEIN no rep mai un nom i que segurament l’hauria fet més humà. Això em recorda un llibre recentment llegit on el personatge principal no té nom, no parla, i també intenta sobreviure, al mateix temps que fugir, d’un passat que el turmenta.
El pesat del BOB DYLAN, personatge que no m’agrada gens i que podria arribar a entendre a la gent a qui li agrada sempre que estiguin en un radi de quilòmetres de distància, fou un dels qui s’animaren a posar-hi lletra i música. La cançó és ‘ALL ALONG THE WATCHTOWER‘ i estava inclosa a ‘JOHN WESLEY HARDING‘ (1967), aquesta cançó va ser versionada per altres artistes, JIMI HENDRIX (1968) o U2 (1988). L’altre en dedicar-li una cançó van ser els WILD BEASTS, banda anglesa d’indie rock formada l’any 2002 a ‘KENDAL’ (ANGLATERRA). ‘BED OF NAILS‘ era el títol del tema i l’àlbum fou ‘SMOTHER‘ (2011).
Per cert, el llibre al qual feia referència sobre aquell monstre que no parlava i vivia turmentat pel seu passat és LLUNY VOL DIR MAI MÉS (Marc Cerrudo i Boada, Amsterdam Llibres, 2021).
Més o menys cap a mig segle XIX, el 1848 per ser més exactes l’EMILY BRONTË, tot i dedicar-se a la poesia, va publicar CIMS BORRASCOSOS, la primera i última novel·la que va escriure i que és considerada com un clàssic dins de la literatura anglesa. Això si, a causa dels problemes que tenien les dones per tal que el seu treball fos valorat va haver de publicar-la sota el pseudònim d’ELLIS BELL. Aquesta novel·la en els seus inicis va desconcertar molt als crítics, però amb el temps va ser reconeguda com l’expressió més genuïna, profunda i continguda de l’ànima romàntica i una de les obres més importants de l’època victoriana.
Aquest llibre ha patit diferents versions cinematogràfiques, des de la més coneguda dirigida per en WILLIAM WILDER fins a la que va fer LUIS BUÑUEL. Però en l’àmbit musical, que és el que ens importa aquí, va ser una altra dona la que li va posar veu, KATE BUSH amb el tema ‘WUTHERING HEIGHTS‘ inclós a l’àlbum ‘THE KICK INSIDE‘ (1978). Inspirada per la pel·lícula, en unes poques hores la nit del 5 de març de 1977, va escriure la lletra. També en va llegir el llibre i més tard descobriria que compartia l’aniversari amb l’autora. El crític SIMON REYNOLDS va descriure aquella peça com «…un romanç gòtic destil·lat en quatre minuts i mig de rapsòdia gasosa…». L’EMILY, que sempre havia estat una dona molt delicada, va morir a l’edat de trenta anys de tuberculosi després d’haver agafat un constipat durant el funeral del seu germà.
L’ex-BEATLE, PAUL MCCARTNEY, l’any 2005 dins de l’àlbum ‘CHAOS AND CREATION IN THE BACKYARD‘ va publicar el tema ‘JENNY WREN‘. Aquesta cançó la va escriure mentre es trobava a la ciutat de ‘LOS ANGELES’ i va guanyar una nominació als GRAMMY del 2007. Ens parla d’un personatge que faria referència a la novel·la EL NOSTRE COMÚ AMIC de CHARLES DICKENS publicada en fulletons entre l’any 1864 i 1865. Podríem dir que fou la darrera en ser escrita per l’autor. En ella es pretén retratar les diferències socials d’aquella societat victoriana, al mateix temps fer-ne critica de l’excés de materialisme i crear un conflicte entre els valors moralment vàlids i les pressions socials. DICKENS va escriure moltíssimes novel·les on desplegava la seva imaginació i la ironia descrivint amb gran destresa la vida quotidiana d’aquells anys. En la majoria d’elles explica de manera realista les classes socials baixes i marginals, amb una clara funció de denúncia social, on destaquen les seves descripcions d’ambients, especialment els interiors i carrers de ‘LONDRES’. Alguns dels títols més representatius podrien ser OLIVER TWIST (1837-1839), NICHOLAS NICKLEBY (1838-1839), CANÇÓ DE NADAL (1843), DAVID COPPERFIELD (1849-1950) o UNA HISTÒRIA DE DUES CIUTATS (1859). Segons el diari THE TIMES les últimes paraules de DICKENS, van ser «…Sigues natural, fill meu. Perquè l’escriptor que és natural ha complert totes les regles de l’art…».
ALDOUS HUXLEY va escriure l’any 1932, UN MÓN FELIÇ. Conegut per les seves novel·les, també va publicar assajos, relats curts, poesia, llibres de viatge i guions per a pel·lícules. Estava força interessat en temes com la parapsicologia, la filosofia mística o les drogues. Això el dugué a mantenir contactes amb científics com IRVINE PAGE, bioquímic, o HUMPREY OSMONT, precursor d’estudis sobre l’esquizofrènia. Amb tots dos va fer provatures en preparats de drogues i això el dugué a escriure LES PORTES DE LA PERCEPCIÓ (1954). Però la seva obra més reconeguda és la d’UN MÓN FELIÇ. Considerada com una novel·la futurista i potser més exacta que 1984 de GEORGES ORWELL. Es tracta d’una distopia o utopia inversa per tal de criticar el present. Situada al ‘LONDRES’ de 2450 ens anticipa al desenvolupament de la tecnologia reproductiva, la biotecnologia i l’ensenyament durant el son, que junts provoquen un fort canvi social. Sobre aquest llibre el mateix HUXLEY en va fer un assaig anomenat NOVA VISITA A UN MÓN FELIÇ (1958) i més tard tancat el cicle amb la publicació de L’ILLA (1962).
Aquí qui li va posar música van ser la banda de heavy metal, liderada pel baixista STEVE HARRIS, els IRON MAIDEN. En la cançó que duu el mateix nom que l’àlbum, ‘BRAVE NEW WORLD‘ (2000), per primer cop a la banda la toquen amb tres guitarres. Tant la cançó com la caràtula de l’àlbum estan inspirats en el llibre, on se’ns mostra un món futurista distòpic.