Ja fa uns quants anys que vaig poder anar a Austràlia i la veritat es que es un país que em va deixar fascinat. Tot i que deu ni do el que vam arribar a fer, la costa est des de Sydney a Cairns, per després endinsar-nos a la part central per poder visitar Alice Springs i Ayers Rock amb el seu famós Uluru i tornar ràpidament a Sydney per no perdre l’avió, vaig marxar amb la sensació de no haver vist res. Per tan, mentre trobo la oportunitat de poder tornar-hi, vaig llegint llibres que d’una manera o altra parlen d’aquesta gran illa. No és que hagi llegit molts, però amb les que he pogut fer-ho, la veritat es que m’ho he passat força be.

Entre ells destacar el que per mi es més que un llibre, En las antípodas, gairebé es com una guia ja que aquí pots arribar a entendre com son i com poden pensar els australians. Tot i que l’autor, Bill Bryson es americà aquí ens fa una clara exposició del que ell va viure en persona quan va decidir viatjar al país dels cangurs i koales entre d’altres animals. També destacaria Boomerang d’en Xavier Moret sobretot a banda de ser un llibre purament de viatge, per mi te un valor sentimental ja que va se el primer que vaig llegir en tornar d’allà. Últimament han arribat a les meves mans la trilogia de relats curts, El koala asesino, El lagarto astronauta i El canguro alcohólico, que en el més pur sentit humorístic centrats en les coses més inversemblants però alhora reals que un es pot trobar al recórrer el país. L’autor, Kenneth Cook, fou un conegut periodista, guionista, presentador de televisió i escriptor australià. Lepidòpter afeccionat va crear la primera granja de papallones del país i va cofundar el partit polític Liberal Reform Group, que s’oposava a la guerra del Vietnam.

en-las-antipodasEN LAS ANTÍPODAS
Bill Bryson
RBA
317 pàgines

Austràlia es el sisè país més gran de món i la illa més extensa. Illa, país, continent. Sec, àrid, erm i climàticament agressiu. Un país on el cuc més pelut mata amb la seva verinosa picada, on les petxines marines no solament piquen si no que et persegueixen, on un tauró pot cruspir-te o unes irresistibles aigües arrastrar-te mar endins. Ignorant aquestes amenaces, Bill Bryson viatjà a Austràlia i es va enamorar del país. Qui el podia culpar? La gent es alegre, enginyosa i atenta; les seves ciutats son segures, netes, gairebé sempre es troben a la vora de l’aigua; la cervesa es freda i el sol brilla amb freqüència. La vida no pot ser molt millor que això.

boomerangBOOMERANG
Xavier Moret
Editorial Empúries
222 pàgines

Benvinguts a Austràlia, una illa-continent enorme, més gran que Europa i habitada per tan sols dinou milions de persones, on les carreteres tenen rectes de més de quatre-cents quilòmetres i el tren tarda més de tres dies a recórrer de punta a punta la distància que separa Perth i Sydney, i on conviuen els contrastos més radicals que es puguin arribar a imaginar: des de la solitud dels pobles miners de Broken Hill fins als hippies de Nimbin, on encara sona la música de Cat Stevens; des de la fúria descontrolada del Pacífic a la Great Ocean Road fins a les idíl·liques platges dels surfistes de Byron Bay; des dels motels de Priscil·la, reina del desert fins a la natura salvatge i irrepetible de Kakadú. Tot això, i més, ens explica en aquest llibre Xavier Moret, una aventura plena de curiositats, perills i velles històries que ens retorna, com un boomerang, a aquesta gran illa, pràcticament oblidada durant dècades.

el-koala-asesino

EL KOALA ASESINO
Kenneth Cook
Sajalín Editores
213 pàgines

Els desolats paratges del Outback australià, amb els seus cocodrils ferotges, els seus excèntrics buscadors d’òpal, els seus koales salvatges, els seus furiosos porcs gegants, els seus irritables camells i els seus voraços bevedors de cervesa, son els protagonistes dels quinze relats hilarants que conformen aquest llibre. El seu autor, el prolífic escriptor australià Kenneth Cook, assegurava que tots els incidents descrits en aquestes histories, enormement populars a Austràlia, succeïren durant els viatges que realitzà pels més recondits e inhòspits enclavaments de la geografia australiana, però que mai es va atreví a incloure’ls en les seves novel·les pel seu caràcter absolutament inversemblant. Aquest conjunt de relats extravagants, publicat originalment a Australia el 1986 sota el títol de El koala asesino, es la primera obra de Kenneth Cook traduïda al castellà.

el-lagarto-astronautaEL LAGARTO ASTRONAUTA
Kenneth Cook
Sajalín Editores
188 pàgines

¿Pot un llangardaix amb xorreres abandonar l’àrid Outback australià muntat en un coet de fabricació casolana i convertir-se en el primer rèptil en entrar en semi òrbita? Tal es el propòsit d’en Jove Bill, protagonista pre adolescent del relat que porta per títol El lagarto astronauta. Les conseqüències de tal empresa les patirà l’infeliç Kenneth Cook, escriptor australià, filantrop i amant de la natura, que al llarg dels catorze relats que componen el present volum pagarà amb horror i sang tots els seus intents de ser amable, generós, agraït, o racional en un medi tan salvatge com l’interior d’Austràlia. Com ja va fer en El koala asesino, el senyor Cook ofereix en aquestes pàgines un testimoni esgarrifós de la verdadera natura d’animals tan reputats com el cangur, el koala, el búfal o el ratolí marsupial, i de persones tan aparentment inofensives como zoòlegs, pescadors de la tercera edat, antropòlegs conscients o guies turístics amb aspecte de tortuga. Si be aquesta col·lecció de desventures no encoratjarà al lector a anar de vacances a Austràlia, si que li proporcionarà alguna que altra riallada.

el-canguro-alcoholicoEL CANGURO ALCOHÓLICO
Kenneth Cook
Sajalín Editores
193 pàgines

A la petita localitat de Walgett, lloc on transcorre una part important de la infància d’en Kenneth Cook, hi havia un vell anomenat Benny que tenia com a mascota un enorme cangur molt donat a colpejar al seu vell propietari alternativament amb les potes i la cua. Sabent aquesta inclinació pugilística, el vell Benny va posar al cangur el nombre de Les, inspirant-se en un cèlebre boxejador de l’època. En la tranquil·la comunitat de Walgett, Les no suposava un problema per ningú tret del seu propietari, tot i així, certes circumstancies impulsaren al cangur a donar-se a la beguda, i fou així com Les es convertir en un perill públic. Aquest episodi, recorda Cook, va suposar la seva primera confrontació amb una persistent veritat que en els posteriorment en innumerables viatges per el Outback australià no va fer res més que confirmar una i altra vegada que en la dicotomia entre natura i cultura, al contrari del que pensaren filòsofs como John Locke o Jean-Jacques Rousseau, la natura no es la part innocent i bona, i el ser humà va tenir molt bones raons per allunyar-se’n. En El canguro alcohólico, tercer i últim volum d’un vast anecdotari amb el Outback australià com a escenari, Kenneth Cook torna a donar fe de l’aberrant fauna humana i animal que habita aquest continent a mig camí entre lo silvestre i lo civilitzat, en el que no es estrany trobar-se amb ratolins antropòfags, estruços embogits, esquadrons de rescat suïcides o emprenedors indigents.

les-veus-del-desert

Si algú llegeix aquest article, potser li pot sobtar que no faci cap tipus de referència al que deu ser un dels llibres més venuts sobre Austràlia. Les veus del desert de l’autora americana Marlo Morgan i que es va convertir en un èxit de vendes a molts països menys a la pròpia Austràlia. Jo no el vaig voler llegir ja d’entrada i menys després de saber que tot el que ella narrava com una experiència personal es va acabar descobrint que tot era ficció. A veure que no passa res si t’ho inventes, però si a més de no voler admetre-ho a sobre i guanyes calés, i no pocs, la cosa canvia. Aquí podeu llegir una mica sobre l’engany en qüestió:  http://ca.wikipedia.org/wiki/Marlo_Morgan%d bloggers like this: