Cronicas-de-IslandiaEl mejor país del mundo

John Carlin és possiblement un dels periodistes que ha viscut a més països, nou en total; i ha treballat com a tal en més de cinquanta. A la pregunta de ¿quin és el seu preferit?, ell respon, «sento tendresa per Argentina, a on em vaig criar; passió per Sud-Àfrica, on vaig viure els anys més emocionants; amor per Espanya, on va néixer la meva mare; i afinitat per la Gran Bretanya, on vaig néixer i estudiar. Però el país que més m’ha enlluernat, encara que mai hi hagi viscut allà, ni tingui amb ell el més mínim vincle familiar, es Islàndia». Un país on la societat representa el cim de l’evolució, els islandesos són gent dura i encantadora, culta i campechana; on la terra és un lloc hostil i bell, fred, rocós i rodejat de mar, banyat en una llum especial. Islàndia ha passat al llarg de setanta anys, és a dir, des de la seva independència de Dinamarca el 1944, fins el dia d’avui, de ser una de les nacions més pobres de la Terra, a ser un lloc perfecte per viure, molt segur, sense pobresa i segurament el millor lloc per criar fills, i ser dona.

Això és el que ens mostra l’autor a “Crónicas de Islandia” (La Línea del Horizonte, 2016), una recopilació dels escrits que durant deu anys i després de set visites a l’illa va escriure per El País.
Poc abans de partir cap a Islàndia, es va reunir amb el futbolista del Barcelona, Eidur Gudjohnsen, qui ja li va transmetre l’orgullo que aquests senten cap al seu país. L’autor li comenta que per ell, com a jugador, seria divertit jugar amb els grans futbolistes del Barça, en aquell moment, Ronaldinho, Eto’o o Messi, i aquest sense immutar-se i amb un somriure gelat li diu que «Sí, i per ells també», aquí comença a adonar-se del caràcter dels islandesos. Després el posa en contacte amb la seva mare, la qual li aconsella que, «…durant el temps que estigui aquí, a qualsevol al que entrevisti, és preguntar com és possible que, en el termini de vint anys, hagin passat de ser un país pobre, obscur i endarrerit a ser un dels llocs més moderns, pròspers i en expansió de la Terra». Amb això en ment John Carlin s’entrevistà amb periodistes locals, artistes, polítics, empresaris, escriptors, com Hallgrimur Helgason, autor de 101 Reykjavik (RBA, 2001), o el director de cine Baltasar Kormakur, que fou l’encarregat de dur dita obra a la pantalla gran. El mateix Helgason li contesta a Carlin que l’altre gran catalitzador del canvi a Islàndia és el dia que van llevar la prohibició de beure cervesa, «…sembla una ximpleria, però verdaderament crec que ens va servir de motor i ens ajudà a connectar amb la resta del món».
El llibre ens deixa algunes dades tan interessants com que Islàndia és l’únic país de l’OTAN que no posseeix exèrcit; només una ínfima part de la policia, la unitat de crisis anomenada Els Víkings, va armada; que l’índex anual d’assassinats és inferior a 5 i la suma de la població a la presó és 118; la mortalitat infantil és la quinta més baixa del món; totes les cases tenen aigua calenta gratuïta per gentilesa de la natura, gràcies als passadissos subterranis de tipus volcànic i tenen fins a 33 volcans; o que no existeix ni l’educació o la sanitat privada, ja que els serveis públics són tan bons que no hi ha demanda. Una última dada, els islandesos compren més llibres per càpita que qualsevol altra país en el món. Amb tot això no és d’estranyar que segurament estiguem parlant d’El Millor país del món.

El mateix Carlin ens fa una recomanació viatgera, «…anar a l’estiu, no solament per no passar fred si no per poder veure la imatge d’Islàndia que tindrà gravada per sempre a la retina: la posta de sol sobre l’oceà a la una i quart de la matinada i, dos minuts després (si, dos minuts), l’albada».

Fitxa Tècnica:
Autor: John Carlin
Editorial: La Línea del Horizonte
Idioma: Castellà
Traductor:
Nº de Pàgines: 134

%d bloggers like this: