Existeixen diverses maneres de veure o visitar una ciutat. Una seria deixar-nos dur per algun dels itineraris recomanats d’alguna guia de confiança que haguem portat; l’altra possibilitat pot ser anar passejant i en aquest cas deixar-te dur pel teu instint aventurer, on segur que acabaràs en algun carrer o bar de mala mort i pensant com coi has arribat fins allà, això si, pots arribar a fer una pila d’amics de més o menys reputació; també pots anar a l’oficina de turisme i que ells et recomanin algun itinerari a seguir, on segurament també aniràs a parar al mateix bar de mala mort d’abans, allà et trobaràs amb els amics que hauràs fet fa poca estona; per últim estaria apuntar-te en un tour guiat, aquesta es l’opció que varem triar per tal de visitar una part de la ciutat d’Amsterdam, concretament la del barri vermell, lloc de drogues, i prostitució, o així es com es pinta, això si, tot legal.

022

El tour comença amb un parell de recomanacions, una, no fer fotos en segons quin lloc o a quina gent, a no ser que en els millors dels casos vulguem acabar donant-nos un bany a un dels tants canals que hi ha; dos, i aquesta va dirigida concretament a les dones, res de xiuxiuejar sobre la pinta o la manera d’estar d’alguna de les treballadores sexuals -així es com se les anomena aquí- si no vols acabar també al canal fent companyia al de la càmera de fotos d’abans, ara be, els homes podem mirar tot el que ens doni la gana. Un cop ens han donat aquests avisos, ens dirigim cap a un hotel situat a la cantonada dels carrers Zeedijk i Prins Hendrikkade, aquest lloc es conegut per que el trompetista i cantant nord-americà de jazz Chet Baker si allotjava molt sovint i va ser en aquest mateix lloc on hi va morir el 13 de maig del 1988. El perquè de les seves freqüents estades en aquest hotel segons diuen les males llengües no era altra sinó pel fet de la seva fidel relació entre el barri vermell (tot just el seu inici es troba a escassos 20 metres) i la seva adició a les drogues, concretament a l’heroïna. Curiosament no va morir de sobredosi, i aquí es on es troba el misteri encara per resoldre, el seu cos va ser trobat a terra davant l’entrada de l’hotel i justament sota la finestra oberta de la seva habitació, porta de la qual era tancada amb clau per la part de dins.

El barri vermell va començar a fer-se famós gracies sobretot a les nombroses visites dels mariners que arribaven amb els seus vaixells de càrrega, desprès de passar-se mesos a alta mar, al port d’Amsterdam, ja que era el primer que es trobaven tan bon punt posaven peu a terra. Aquí els hi esperaven la beguda, en aquell temps sobretot la ginebra, i les prostitutes. Els mariners es deixaven dur per qualsevol dona que els hi fes una mica de cas, aquestes els emborratxaven, feien els seus serveis –previ pagament- i després els hi deien que no podien tornar a alta mar amb tots aquells pecats a sobre, ja que si morien anirien cap al infern, però casualment elles coneixien a un capellà que per poques monedes els podia confessar i perdonar els pecats comesos. Degut al gran moviment de gent que es va crear en aquesta zona -no em d’oblidar que antigament això era la principal entrada a la ciutat- la classe social alta no podia tolerar aquell mal ambient que s’anava apropiant de la seva ciutat, per tot això es va prohibir que les dones estiguessin pel carrer buscant clients, aleshores va aparèixer l’astúcia holandesa, a cada casa on s’hi exercia la prostitució varen posar un fanalet de color vermell de manera que els mariners quan arribessin sabessin cap a on havien d’anar, aquesta es un teoria de com va començar el nom de barri vermell. A la cantonada del carrer Zeedijk i Warmoesstraat, podem trobar un bar on prendre entre altres coses ginebra, aquest es segurament un dels bars més antics de la zona, en la seva època i degut a la gran quantitat d’alcohol que es consumia, una altra llei va prohibir la venda d’alcohol, aleshores va tornar a sortir l’enginy holandès, el propietari va canviar el cartell del local i en comptes de ser un bar com era fins en aquell moment, el va convertir en un local de degustació de ginebra, la classe alta li va reprendre que ell seguia venent alcohol i ell es va defensar dient que allà no es bevia, si no que es degustava, així es va sortir amb la seva, ara be, si tu volies et podies arribar a prendre tot els xupitos que volguessis i a més a més era del tot legal.

003

A partir d’aquest moment comencem a endinsar-nos pels carrers i carrerons del barri, al llarg del recorregut anem veient diferents bars, locals, clubs o discoteques on qualsevol persona pot trobar el que vingui a buscar, sigui de la condició sexual que sigui o vulgui experimentar qualsevol cosa, com diuen, pagant sant Pere canta. En aquest visita un pot arribar a saber moltes coses, quant cobren per servei –que dura normalment quinze minuts o el que ve a ser el mateix, tres cançons de la radio, ja que es la manera de calcular el temps per client; com elles tenen el dret i el privilegi de triar els clients; si tenen seguretat social; qui les protegeix si algú es posa violent; quantes hores estan al dia i quan paguen per cabina; que signifiquen els diversos colors dels florescents; el significat de diverses banderes de colors que trobem pels carrers; que va passar quan van fer una prova amb un home que es va prostituir en una cabina; on pots trobar unes baranes treballades de ferro forjat que guarneixen l’entrada d’una casa –obra d’un autor anònim i que també un parell d’obres més per la zona, una de les quals es un monument a les treballadores sexuals-; on pots trobar els millors espectacles de sexe en viu de la zona i quin futur els hi queda a totes elles a partir del 2009.

L’itinerari també et porta a descobrir diferents coffeshops, en pots arribar a trobar de totes les maneres i mides, consells pels novells en el fet de fumar marihuana, no es que t’estiguin induint a fumar-ne, el que simplement fan es advertir a la gent de que si no en saps gaire i sempre que tu vulguis provar-ho et deixis guiar per l’encarregat del local. Pots arribar a trobar locals on s’hi ha gravat pel·lícules de cine. Una altra llei que van executar va ser el fet de prohibir l’alcohol en els coffeshops, però això tampoc va suposar cap problema, ja que a la porta del costat hi pots trobar algun bar. També acabes visitant diferents smartshops, botigues on apart de vendre estris per tal de fumar la marihuana o llavors per plantar-la, t’ofereixen bolets al·lucinògens. Aquí si que es posen seriosos i de fet hi ha una campanya de conscienciació sobre el tema ja que ha dut a mes d’una persona a la mort pel fet de creure’s un súper heroi amb poders per volar degut a l’alt estat d’al·lucinació.

032

La veritat es que es un itinerari que val molt la pena, ja no només pel seu context històric –que en te i molt- si no pel fet de passar per llocs que segur que no hi passaries – i no per por, ja que Amsterdam es podria dir que es una de les ciutats mes segures, hi ha càmeres per tot arreu, no hem d’oblidar que el reality del “gran hermano” es va crear aquí, si no simplement per desconeixement de la zona-.

Si voleu fer aquest tour, el fan tots els dies de l’any menys el dia de la reina, en anglès o castellà, només cal que entreu a la pàgina web de la gent que se n’encarrega i podreu assabentar-vos d’altres recorreguts que fan tan per Amsterdam com per altres ciutats del món : www.newamsterdamtours.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: