25-anysUn 28 d’agost de 1985, tot just avui en fa 25 anys, una expedició catalana aconseguia assolir el cim del sostre del món. Per fi, en aquella muntanya anomenada Chomolangma (la mare de l’univers) en tibetà, Sagarmatha (front del cel) en nepalès, o Everest (coneguda així des de que en Sir Andrew Waugh la va nomenar en honor al seu predecessor Sir George Everest), i amb una alçada de 8.848 metres, es podia veure voleiar la senyera.
Finalment ho havien aconseguit després de tres intents, 1982, 1983 i 1985. Passada una hora i escaig, durant la qual van aprofitar per agrair a tot l’equip i els xerpes, ja que sense ells no ho haurien assolit el cim, i de llegir un poema de Joan Brossa, van començar la dura tasca del descens, patint més d’un ensurt en forma d’allaus i caigudes, fins arribar al camp base al limit de les seves forces.
Instants abans tothom estava pendent dels aparells de radio, i que en aquests es pogués sentir alguna veu. L’espera s’estava fent eterna per molta gent. Aquell dia les previsions eren de bon temps. Davant seu un cel estelat i un vent no gaire fort, tot i els trenta graus sota zero que havien de suportar. Del diari d’en Carles Vallès podem llegir un fragment referent en aquell moment, escrit des del Camp VI.
“Malgrat la poca gana que tenim, hem begut un litre de te cada un i hem omplert les cantimplores. Totes aquestes operacions, així com equipar-nos, ens ha costat una hora i mitja”

A les quatre de la matinada sis homes, Òscar Cadiach, Carles Vallès, Toni Sorts, Ang Karma, Shambu Tamang i Narayan Shrestra, inicien l’atac al cim, just després d’una breu conversa que en Conrad Blanch recorda, juntament amb en Joan Massons, en el llibre “Hem fet el cim”.
–Atenció, atenció tots els campaments. Estem a punt de sortir. Quin temps fa per aquí baix?
-Vent en calma al Camp III -contesta en Toni Ricart
-Coll nord, coll nord… Conrad, Conrad amb sents?
-Si, Òscar, et sentim molt bé. Aquí ha fet vent tota la nit i encara en fa. Tant de bo que aquí estigueu bé. Bona sort, macos. Sobretot el cap serè. El cim es important, però les vostres vides ho són molt més.

De mica en mica es van superant els diferents passos que duen al cim, primer i segon graó, aresta nord-est, i una conta enrere mental està en tot moment present en els últims cent metres. En Carles Vallès en el seu diari va escriure el següent.
“En el transcurs dels darrers trenta metres de desnivell havia d’esforçar-me molt per poder fer cinc passes seguides… no mirava el paisatge ni el que m’envoltava. Em vaig concentrar en aquelles cinc passes que havia de fer. Tota la meva lluita i la meva il•lusió era això.”

Quant falten poc més de vint metres el temps comença a canviar, ells ho saben però ara no els pot parar ningú. Tot això era seguit pel cap de l’expedició en Conrad Blanch des del Camp IV a 7000 metres d’alçada i ho recordava així.
“Cinc anys de treballs i preparatius, però ara visc la tensa expectativa del final. Espero emocionat els minuts que s’escolen lentament en aquest entorn majestuós del sostre del món. Sento el vent fred que ens colpeix, però sento també l’esforç dels companys a punt de coronar el cim.”
Minuts després per fi arribaven les noticies esperades. Una veu, la de l’Òscar Cadiach es feia sentir pels radio-transmissors.

-Catalunya ha assolit el sostre del món. VISCA CATALUNYA !

Aquella històrica expedició estava formada per Conrad Blanch, Òscar Cadiach, Antoni Sors, Carles Vallès, Jordi Camprubí, Jordi Canals, Lluís Gómez, Enric Lucas, Nil Bohigas, Jordi Magriñà, Joan Massons, Xavier Pérez-Gil, Antoni Ricart i Miquel Sánchez, acompanyats pels xerpes Ang Karma, Shambu Tamang, Nima Dorje, Narayan Shrestra i Nawang Yonden.
A tots ells gràcies per aconseguir aquella fita.

cim-01

*Nota: Els extractes de texts citats pertanyen al llibre “Hem fet el cim” escrit per en Conrad Blanch i Joan Massons, publicat per Edicions 62 l’any 1986.

%d bloggers like this: