No es tracta de cap resultat de futbol encara que ho pugui semblar, només és la constatació de què actualment hi ha poques editorials que aposten per publicar llibres de narrativa centrats en la muntanya, ja siguin novel·les d’històries reals o de ficció, o simples assaigs. Actualment podem dir que pràcticament només n’hi ha una i és Desnivel, que tot i que ara publica molt menys que abans, cosa que també s’agraeix, és un referent a tenir en compte.
Podríem dir que en els últims mesos s’han publicat quatre grans llibres que crec que poden ser grans referents d’aquest tipus de literatura.

escaladores-de-la-libertadESCALADORES DE LA LIBERTAD
La edad de oro del himlayismo polaco
Autora: Bernadette McDonald
Editorial: Desnivel
Idioma: Castellà

El llibre explica la història d’un grup d’excel·lents alpinistes polonesos –Jerzy Kukuczka, Voytek Kurtyka, Wanda Rutkiewicz, Krzysztof Wielicki, Andrzej Zawada, Artur Hajzer…– que van emergir sota el mantell de l’opressió que va seguir a la Segona Guerra Mundial per convertir-se en l’avantguarda de l’escalada a l’Himalàia. Tot i que vivien en una Polònia trista, pobre i arrasada per la guerra, sense ànims de cap esperança de tenir una vida digna, aquests inquiets, motivats i capaços alpinistes, crearen la seva pròpia economia de lliure mercat davant dels mateixos nassos de la cúpula comunista i van escalar les vies que els conduïssin cap a la seva llibertat. En una època en la qual els ciutadans polonesos estaven bloquejats rere el Teló d’Acer, aquests intrèpids exploradors varen trobar una manera de moure’s pel món a la recerca d’aventures extremes. Viatjaren a les més altes i captivadores muntanyes del món: les muntanyes de l’Himalàia, i es convertiren en el grup més tenaç que hagi conegut el món.

la-voz-del-hieloLA VOZ DEL HIELO
Los ochomiles en invierno. Mi sueño casi imposible
Autor: Simone Moro
Editorial: Desnivel
Idioma: Castellà

Amb 44 anys i prop de cinquanta expedicions a l’esquena, a la meitat d’una extraordinària carrera alpinística, Simone Moro sent la necessitat d’explicar-se a si mateix. Aquesta necessitat s’ha materialitzat en aquest llibre, un gran relat de motivació i de passió per l’exploració i, en particular, pels vuit mils hivernals. Una passió que li ha permès acceptar els riscos que comporta l’alpinisme, i poder comprendre el veritable valor que s’amaga en cada renúncia, tan important com qualsevol èxit, o a vegades més. Aquest llibre es va escriure quasi íntegrament durant la seva expedició hivernal de 2011 al Nanga Parbat. Sol entre els gels i amb unes temperatures polars, Simone va trobar la concentració necessària per donar un cop d’ull cap a les seves anteriors expedicions. Amb una autenticitat emocionant, l’alpinista condueix al lector fins al cor de les seves ascensions hivernals, com el mateix autor diu, lluitant per aconseguir un somni «quasi impossible»: ascendir als cims més alts del planeta durant l’hivern.

walter-bonattiWALTER BONATTI
Mi hermano en el alma
Autor: Reinhold Messner
Editorial: Desnivel
Idioma: Castellà

Walter Bonatti i Reinhold Messner ocupen un lloc privilegiat dins de la història de l’alpinisme. Dos grans escaladors que, per desafortunades circumstàncies i a pesar del gran respecte que es professaven, es van mantenir allunyats durant llargs anys. El 2004 va tenir lloc la seva primera trobada, que marcà, encara més tard, el principi d’una fraternal amistat. Aquest llibre estableix un paral•lelisme entre les vides d’ambdós alpinistes a través de diferents registres narratius: la crònica del que va succeir la llarga nit del 30 al 31 de juliol de 1954 al K2, en la que Walter Bonatti va estar a punt de morir i que, a posteriori, va marcar tota la seva vida com a alpinista i com a home. La biografia de Bonatti, reconstruïda en forma novel·lada per Sandro Filippini amb l’ajuda de documents de l’època i testimonis direcets; finalment, el relat en primera persona de Messner, que comenta les vicissituds del seu amic com a al`pinista i a com a persona i les confronta amb les seves pròpies. Impressiona la lucidesa i l’extraòrdinaria honestedat de einhold Messner, que amb aquest testimoni commovedor és despulla com segurament mai abans ho havia fet. Bonatti morí el 2011 a l’edat de 81 anys, tot just un any després de rebre el reconeixement per tota la seva carrera alpinística quan va guanyar el Piolet d’Or. Messner amb aquest llibre rendeix homenatge a l’alpinista, però sobre tot a l’home que va convertir el fet de puja cims en l’escola de l’honestedat.

la-coronacion-del-everestLA CORONACIÓN DEL EVEREST
Autora: Jan Morris
Editorial: Gallo Nero
Idioma: Castellà

El 1953, tot el món estava a l’espera de sentir si l’expedició de Sir John Hunt triomfaria en el seu intent de ser la primera a arribar al cim de l’Everest, a vult mil vuit-cents metres sobre el nivell del mar. Jan Morris, periodista de The Times, va estar amb aquella històrica expedició des del principi fins al final. Quan Edmund Hillary i Tenzing Norgay van arribar per fi al punt més alt, Morris es va enfrontar a un nou repte: fer arribar l’exclusiva a Londres a temps per coincidir amb la coronació de la reina Isabel II. Publicat per primer cop a Anglaterra el 1958, La coronación del Everest és la crònica d’un fet històric, una evocació íntima e impactant de la més famosa de totes les proeses del muntanyisme i de la que segurament fou l’última gran primícia del periodisme de la vella escola.

%d bloggers like this: