L’altra dia vaig llegir un article a la contraportada de l’Independent de Gràcia, escrit per Meritxell Díaz, on feia referència al gueto de Cracovia i a la fàbrica d’Oskar Schindler, personatge que Steven Spielberg va fer famós gràcies a la seva pel·lícula “La llista de Schindler”.

Automàticament em vaig veure transportat a una sèrie de records que em situaven dempeus just davant de la fàbrica en qüestió. Quant vaig estar a Cracovia, la meva intenció no era d’anar a visitar-la, de fet no creia ni que encara existís, però tot remenant el mapa de la ciutat va ser quan la vaig veure, quedava una mica lluny del que seria el centre turístic, però bastant a prop del gueto jueu, lloc que si que tenia intenció de fer-li una visita, així que vaig aprofitar per fer les dues coses.

003

El gueto no deixa de ser un lloc menys turístic, diàriament arriben autocars de grups per on els hi fan una ruta, suposo que de vegades les pel·lícules ens fan descobrir coses que potser ignoràvem, tot hi que hi ha gent que ho segueix negant, no les pel·lícules sinó els fets que en elles s’expliquen.

La plaça central del gueto, es troba envaïda per una enorme grua, al final hi ha un petit jardí, tot ell esta rodejat d’un reixat que deu fer poc més d’un metre d’alçada on cada ics metres hi ha representat el canelobre de sis braços . Des d’aquest punt em venen a la memòria, talment com si tingués un televisor al davant, una sèrie d’escenes de la pel·lícula: veig la plaça plena de gent, molta, tot son crits, criden els jueus, criden els alemanys, tothom esta cridant, uns amb llàgrimes als ulls, altres amb els ulls vermells d’ira…. de cop un nen surt corrent, l’agafen, un tret, més crits, ara entre alemanys, sembla ser que la bala li ha passat massa a prop a un d’ells, a terra el nen mort, en un altre punt, un farmacèutic intenta reanima a una persona, sona un altre tret, ja es morta, no cal que insisteixi, un alemany el crida, l’home decideix anar cap a on hi ha un grup de gent, això si, aquella bata blanca impol·luta que es posa cada dia per treballar ara esta tota tacada de sang.

005

Torno a la realitat, segueixo passejant per la plaça i pels carrers del gueto. Enfilo un carrer semi desert, al final hi ha un pont que travessa l’autopista i poc després enfilo per un camí fins dalt d’un turó. Des d’allà dalt pots tenir una vista de la ciutat, fa molta calor, decideixo tornar enrere, baixo pel camí, creuo el pont i vaig altre cop pel carrer semi desert. En arribar a una cruïlla, veig a un home que començar a llençar renecs, suposo que no li agraden els turistes, giro a l’esquerra, ara ja no estic tan tranquil, el que semblava una descoberta plàcida, aquest individu ho ha espatllat tot, fins el punt que cada dos per tres miro enrere per si em segueix. Cada cop tot es més desert, ara toca passar per sota les vies d’un tren, collons amb el camí, a bona hora s’ha m’ha acudit venir a fer el tafaner aquí. Al final veig l’esperada fàbrica, començo a mirar una placa que hi ha a la façana, em sento vigilat, faig un parell de fotos, tinc la sensació de tenir dos ulls clavats al mig del clatell, em giro i afectivament a l’altra banda del carrer hi ha un paio assegut a la façana de, suposadament, casa seva, em mira amb una cara de pocs amics, suposo que jo faria el mateix, si al llarg del dia no paressin de venir gent a fotografiar un lloc qualsevol situat davant teu, i a més un lloc poc agraït visualment i on la pobresa hi és manifesta. Em torno a girar i de sobte em trobo amb un parell de japonesos que estan entrant a la fàbrica, hòstia, ni els havia vist venir capficat amb el tio aquell, decideixo que ja en tinc prou, dono mitja volta i enfilo el camí de tornada, el carrer, el pont sota les vies, carrer, arribo a la fatídica cantonada, ni rastre de l’home, tampoc el busco gaire, travesso el carrer i torno cap al barri jueu. Crec que per avui ja he tingut prous emocions. Demà serà un altra dia, i no precisament fàcil, ja que aniré a visitar el camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau, però això ja ho explicaré en una altra ocasió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s